Vrijeme je za proslavu prvog rođendana. Ne pretjerujte s brojem uzvanika. Intimno obiteljsko druženje biti će mu draže. Ako ne možete izbjeći veliku proslavu pokušajte je organizirati vani u vrtu ili prirodi.

Tjelesni razvoj:

Dijete je u godinu dana utrostručilo rodnu težinu, naraslo prosječno 25 centimetara , a glavica se u opsegu povečala za 12 centimetara. Opseg prsnog koša za dva je centimetra veći od opsega glave.U posljednjem mjesecu narasti će oko jedan centimetar i dobiti oko 300 grama. Prosječno su dječaci teški 10 kg 300 grama i dugački 75 centimetara, a djevojčice 9400 grama i dugačke 74 centimetra.

Mentalni razvoj:

Dijete aktivno usvaja govor i govori najmanje tri riječi sa značenjem.Služi se s desetak dvosložnih riječi. Noću spava 10-11 sati a danju ukupno do tri sata u dva spavanja. Može ispunjavati jednostavne zadatke; donesi, daj, nađi, zna oponašati kašalj, namigivanje i izvoditi druge pokrete koji izazivaju smijeh u okolini.

Naučite slušati svoje dijete i trudite se ne tepati!

Šara s olovkom, kad želi određeni predmet pokazuje rukom prema njemu, kažemo da ima pokaznu gestu. Dijete raspoznaje zvukove oko sebe pa na poznatu glazbu pleše.

Na upit pružiti će predmet koji drži u ruci i dati ga majci.

Motorički razvoj:

Korača naprijed uz pridržavanje za jednu ruku, ako želi brzo do cilja spušta se i puže. Samo 25% djece samostalno hoda za prvi rođendan. Izbjegnite zamku roditeljskog takmičenja tko će brže prohodati. Pustite da ono to učini kada je zrelo za hod.Ne prohodavajte ga i ne oblačite mu cipelice . Dijete treba kontakt stopala s podlogom kako bi imao sve podatke potrebne za okulo-motornu koordinaciju. Obucite mu samo protuklizne čarapice ili vrlo tanke papućice.

Dijete vježba s igračkama naučene radnje: kotrlja ih, lupa po bubnju, hrani medu žlicom, može uzeti dvije kocke u jednu ruku, može ispustiti jednu kockicu u lončić.

Počinje oponašati sve što radi okolina pa tako i četkicom prati zube. Iskoristite tu aktivnost za početak vlastite brige za zube, a vi mu još na kraju pomognite da bi higijena zubi bila zadovoljavajuća.

Prehrana:

Dijete sada jede gotovo svu hranu kao i ukućani. Preporuča se najmanje pet obroka u danu s razmacima od 3-4 sata.

Interes za hranom postaje sve manji , interes za socijalnom interakcijom i druženjem za stolom sve veći pa iskoristite svaku prigodu da sa djetetom zajednički hranite. Vrijeme je za prehranu koju nazivamo obiteljskom ali za njega još sa značajnom restikcijom soli i šećera.

Preporučena količina mlijeka i mliječnih proizvoda iznosi ukupno oko 500 ml dnevno , ali sada značajan dio može biti jogurt i mliječni proizvodi. Dojena djeca obično zadržavaju dva podoja danju uz podoj po noći. Ukoliko se majka odluči polaskom na posao prestati s dojenjem preporučamo postupno smanjivati broj podoja uz unos adaptiranog mlijeka namijenjenog djeci nakon godine dana i to čašom.

Sada je vrijeme da možete u prehranu uvesti med, plodove mora osim školjkaša, možete se poigrati sa začinima kod pripreme jela ali neka vam hrana koju dajete djetetu bude za vaš ukus još nedovoljo slana.

Igre s djetetom:

  • Provodite što više vremena u prirodi, parku, dječjem ugralištu. Dijete će promatrati lišće, životinje, ljude, vozila, sve imenujte i po povratku prepričajte što ste vidjeli i doživjeli. Ukoliko ste se vratili na posao nemojte biti nesretni jer više nemate vremena za igru kao prije. Druženje je sada kraće ali može biti još kvalitetnije.
  • Igrajte se u kadi, ubacite igračke za vodu ili improvizirajte preljevanje iz plastične čaše. Prskanje će biti puni pogodak uz obilje smijeha i puno senzoričke stimulacije.
  • Na kraju dana ritual maženja, masaže, čitanja neka ga uvede u san

Najčešća pitanja u dobi od 12 mjeseci:

  1. Kada treba započeti s postavljanjem granica, a da ih dijete razumije.

Upravo u dobi od godinu dana dijete razumije prvo "ne", ono počinje oponašati majku i ponavljati , a time i započinje razvoj apstraktnog mišljenja. Taj prvi "ne" je poistovječivanje s majkom, to jest s njenom zabranom. Taj "ne" će se provlačiti kroz čitavu drugu godinu života.

Koristite ga sa svrhom i budite dosljedni u svojim zabranama. Ono što branite vi neka brani i tata i baka tako da dijete ne bude zbunjeno različitim stavovima.

  1. Koje namirnice moramo izbjegavati u dobi nakon 12 mjeseci?

Iako u ovoj dobi uvodimo u prehranu djeteta namirnice koje konzumira obitelj preporučamo da se visoko procesuirane namirnice , različite grickalice, paštete, naresci, izbjegavaju. Posebno forme hrane u vidu orašastog voća cijelog zrna, grožđa, sjemenki treba izbjegavati da ne dođe do aspiracije i gušenja. O gljivama poput šampinjona i bukovača postoje podijeljeni stavovi. Kod djeteta bez alergijske sklonosti može se postupno i oprezno nakon prve godine uvoditi u prehranu dok se kod atopičara preporuča odgoda. Glikoproteini gljiva ne spadaju u skupiniu jako alergogenih namirnica. Mana gljiva je njihova moguća mikrobiološka kontaminacija, brza i laka kvarljivost i teža probavljivost.

 

Diana Puževski, dr. med., spec. pedijatar