Ono što ginekolozi nazivaju “drugi tjedan trudnoće” zapravo je drugi tjedan vašeg menstrualnog ciklusa; razdoblje koje prethodi ovulaciji te trenutak ovulacije, trenutak vaše najveće plodnosti u kojem će vaša trudnoća vjerojatno i nastati.

U ovom razdoblju sluznica vaše maternice ponovno se zadebljala i pripremila za trudnoću, dok usporedno s tim u vašim jajnicima raste 3 do 10 jajnih stanica, od kojih je obično samo jedna potpuno sazrjela i pripremila se za svoj daljnji put. Najčešće krajem 2. tjedna trudnoće dolazi do prsnuća mjehurića (folikula) ispunjenog tekućinom u kojem se čuvaju jajne stanice te zrela jajna stanica kreće prema jajovodu. Nije neobično da neke od žena za trajanja tog procesa – koji nazivamo ovulacijom – osjete i bol. 

U sljedećih 36 do 48 sati zrelu jajnu stanicu oplodit će jedan od stotina milijuna spermija koji u utrci do nje prolaze rodnicom i maternicom. Vaša maternica za to će se vrijeme pripremiti za prihvat oplođene jajne stanice, a iz rasprsnutog folikula u 2. tjednu trudnoće nastaje i tzv. žuto tijelo što proizvodi progesteron, hormon zaslužan za promjene koje će se vašem tijelu događati u ranijem razdoblju nakon začeća.

 

Mirjana Glavaš,
dr. spec. ginekologije i opstetricije