Plivanje u trudnoći se često navodi kao jedna od najzdravijih tjelesnih aktivnosti za trudnice. Kod plivanja, opterećenje na zglobove ne postoji, te se preporučuje uvesti ga kao redovit oblik tjelovježbe. Plivanje u trudnoći, kao i kod osoba koje trpe bilo kakav oblik boli u tijelu, dokazano reducira bol.

Na što sve trudnica treba pripaziti?

Koncentracija klora u bazenima obično je nešto viša kada se u bazenu nalazi velik broj ljudi. On se tada u vodu dodaje u većoj količini, kako bi spriječio razne infekcije koje kupači mogu prenositi. Dulji boravak u takvoj vodi može dovesti do urinarnih ili respiratornih problema, kojima su uz trudnice, često podložna i mala djeca.

Boravak u bazenu trudnicama se ne preporučuje na dulje vrijeme, bitno je presvući kupaći kostim odmah pri izlasku iz bazena te pri plivanju ne raditi nagle pokrete.

Iako je tijekom trudnoće dijete u majčinom trbuhu zaštićeno mnogim prirodnim barijerama od koje je najvažnija posteljica, različiti kemijski spojevi kroz majčinu kožu mogu pronaći put do djeteta kada je tijelo majke dulje vrijeme izloženo štetnim tvarima.

 

Iako postoje određeni rizici, stručnjaci kažu kako se od plivanja u bazenu ne biste trebali u potpunosti suzdržavati, pogotovo ako je s trudnoćom sve u redu. Međutim, vrijeme boravka u bazenu trebalo bi ograničiti te se prije posavjetovati s liječnikom.