Trideset treći tjedan trudnoće obilježava ponovan rast glave vaše bebe zbog izrazitog razvoja mozga. Njezina glava možda je već i prekrivena gustom kosom (ipak nemaju sve bebe kosu pri rođenju!), dok njezini noktići sigurno već prelaze rubove prstića, zbog čega se nerijetko po rođenju moraju skratiti, a malene ogrebotine na novorođenčadi nisu neobičan prizor.Razvoj bebe u 33. tjednu trudnoće i tjednima koji slijede izrazito povećava njezinu potrebu za makronutrijentima (naročito mastima i bjelančevinama), stoga je jako važno da pripazite na pravilnu i uravnoteženu prehranu. U ovom tjednu beba bi se mogla okrenuti glavom prema dolje; dogodi li se to sada, olakšat će pritisak na vaše unutarnje organe i njegove neugodne simptome.

Vaša kilaža u 33. tjednu trudnoće primjetno raste; tjedni dobitak težine sada je već na pola kilograma i neće se smanjiti sve do poroda. No neka vas to ne brine; nipošto si nemojte uskraćivati hranu kako biste ga pokušali smanjiti, to bi moglo ugroziti zdrav razvoj vašeg djeteta. Dakako, to ne znači da trebate napustiti načelo uravnoteženosti i pretjerivati, no prikupi li se sada i koji kilogram više nego što biste voljeli, to nije strašno, imat ćete vremena riješiti ga se nakon poroda. 

Simptomi u trideset trećem tjednu trudnoće ostaju na tragu prošlotjednih, a kao nov simptom mogli bi vam se javiti bol i trnci u ručnim zglobovima i prstima: riječ je o tzv. sindromu karpalnog tunela koji vam je uzrokovalo zadržavanje veće količine tekućine u tijelu. Ne bojte se, bude li sve u redu, bol i oticanje trebali bi se smanjiti već nakon poroda, a u međuvremenu izbjegavajte presnažna opterećenja šaka i zglobova.

 

Mirjana Glavaš,
dr. spec. ginekologije i opstetricije