Uz mnoštvo plodova voća koje nam daruje ljeto, breskva je zasigurno jedna od najčešće prisutnih u našim domaćinstvima, a kašice od breskve i nektarine roditelji vole uvoditi u bebinu prehranu jer su rado prihvaćene od mališana. Zbog njezine zavodljive arome i odličnog okusa, vole je pripadnici svih generacija. Za one kojima smeta njezina dlakava kora, idealna je zamjena njezina glatka sestra – nektarina

Breskve spadaju u niskoenergetske namirnice (100 g sadrži svega 42 kcal), ali zato obiluju vitaminima, mineralima i antioksidansima. Od minerala ima najviše kalija, magnezija, selena i fosfora. Bogate su vitaminom C i beta-karotenom (koji se u organizmu pretvara u vitamin A). Beta-karoten je zaslužan za narančastu boju voća i povrća, pa tako breskve narančaste boje sadrže i do deset puta više beta-karotena od onih svjetlijih. Od navedenih elemenata, snažna antioksidativna svojstva imaju vitamin C, beta-karoten i selen, ali kada govorimo o breskvama ne smijemo nikako zaboraviti spomenuti fenole. Fenoli su spojevi prisutni u hrani biljnog podrijetla, sa snažno izraženom antioksidativnom aktivnošću, kojom štite stanice tijela od raznih oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, te na taj način sprječavaju razvoj bolesti kardiovaskularnog, probavnog i imunosnog sustava. 

Breskva i nektarina su također i dobri izvori prehrambenih vlakana (naročito kora), čijim unosom u organizam reguliramo probavu i apetit, te smanjujemo rizik nastanka raka debelog crijeva. 

Zanimljiva je činjenica da se najveća koncentracija (gotovo dvostruka) nutrijenata krije u kori, tako da breskve uvijek nastojte jesti s korom (naravno, ukoliko se radi o voću koje nije tretirano kemikalijama). 

 

Kada uvesti breskve i nektarine u bebinu prehranu

Ako se pitate kada uvesti breskve (ali i nektarine) u bebinu prehranu koja tek otkriva bogati svijet okusa, preporučljivo ju je uvoditi  između navršenog četvrtog i šestog mjeseca. Najbolje je uvoditi u vrijeme kada je sezona breskvi ili ponuditi Bebivita kašicu, odnosno Bebivita sokić od breskve kako bi bili sigurni da im dajete voće kontroliranog uzgoja i kvalitete. Svakako, prvi puta bebi treba ponuditi manju količinu breskve kako bi se provjerilo da ne postoji nikakva mogućnost alergije na breskvu. Oni će uživati u okusu, a mi u činjenici da smo im dali svo bogatstvo nutrijenata sadržanih u ovoj omiljenoj voćki. 

Gotove kašice od breskve mogu se koristiti kao dodatak voćnoj kašici, u kombinaciji s majčinim mlijekom, svježe pripremljenim Bebimil mlijekom, žitnim pahuljicama, dok za malo starije bebe odlična je ideja kombinacija sa sirom i drugim voćem , naročito u onim mjesecima kada nema sezonskih svježih bresaka.