„Kad lubenicu probaš, znaš što anđeli jedu“, rekao je davno poznati pisac Mark Twain. Našim malim anđelima, našoj djeci, osim ugode, slasti i osvježenja lubenica predstavlja i iznimno bogat izvor vitamina i minerala.

U ovim ljetnim mjesecima koji obiluju lubenicama, umjesto vitaminskih preparata iz ljekarne, dnevne potrebe npr. za vitaminom C, uz lubenice u dječjoj prehrani možemo u potpunosti zadovoljiti.

Evo zašto su lubenice odličan izbor voća za djecu

Lubenica sadrži preko 93% vode, te je izvrstan diuretik i pročišćivač bubrega i mjehura. Zanimljivo je da nakon konzumacije, tkivo lubenice „ne pušta„ vodu odmah već organizam, da bi se dokopao te dragocjene tekućine, mora prvo probaviti tkivnu rešetku. Na taj način, tijelo postupno dobiva rashladnu tekućinu, što je velika prednost u odnosu na čašu vode koja „protutnji“ kroz tijelo.

Ovo divovsko voće sadrži brojne karotene (beta karoten), koji se u u organizmu razgrađuju u važan vitamin A koji stimulira ljudske gene, a time i inteligenciju. Dokazano je da već nakon 10 min od konzumacije lubenice, enzimi u crijevima pretvaraju karotene u vitamin A.

Važan među karotenima je i likopen, crveni pigment koji ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja jer zbog antioksidativnog djelovanja, pomaže obrambenom sustavu i normalnom radu srca. Brojna istraživanja pokazala su da likopen štiti od astme, te povećava gustoću kostiju.

 

Lubenica sadrži i velike količine vitamina B6 koji djeluje poput škara kojima se bjelančevine režu na komadiće, da bi se poboljšao proces probave, vitamina B1 koji je važan za produkciju energije jer pomaže stanicama da iz ugljikohidrata dobiju energiju, folnu kiseline (vit. B9) koja je važna za rast, stvaranje krvi i normalan rad živčanog sustava, a i izvanredan je izvor C vitamina koji je važan za održavanje imuniteta i koncentraciju.

Od minerala, u lubenici se nalaze kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink, bakar, mangan, fluor i selen.

Željezo je važno jer prenosi kisik u organizmu, sintetizira bijele krvne stanice, regulira metabolizam i opskrbljuje tijelo energijom. Zbog velikih količina Fe, lubenica se preporučuje u prehrani djece vegana, jer se željezo iz biljaka ne apsorbira tako uspješno kao ono iz mesa im je u svakodnevnu prehranu potrebno uvrstiti čim više namirnica koje ga sadrže.

Važna karakteristika lubenice je i to što sadrži vrlo malo kalorija, iako i mala količina daje osjećaj sitosti na duže vrijeme.

Zanimljivostima o lubenici nikad kraja. Ona spada u porodicu tikvica i krastavaca tj. u povrće, a svojstvena aroma i sadržaj šećera daju joj počasno mjesto među voćem. Ne treba zaboraviti ni atraktivnu crvenu boju koja magično privlači, pa našim malim anđelima možemo uz malo mašte (razni oblici, frape-i, voćne salate, sokovi), prirediti uistinu veselu i atraktivnu, a ipak jako zdravu voćnu poslasticu. 

Lubenica u prehrani djece

Kako smo već spomenuli, lubenica je odličan izbor voća tijekom ljeta, a idealna je i kao desert na plaži. Iako je odličan zdravi desert, lubenica može  uzokovati napuhnutost malog trbuščića, a time i nelagodu kao što je učestalo mokrenje  zbog čega nisu preporučene za djecu mlađu od 9 mjeseci.

Za bebe starije od 9 mjeseci, kako bi se ostvarila duža sitost, super izbor je kašica od lubenice koja se može složiti u kombinaciji s Bebivita gotovim kašicama od neutralnog voća poput jabuke i banane. Kada dajete djetetu lubenicu, pripazite da ju očistite od koštica.