Ukoliko do pražnjenja crijeva dolazi rjeđe od tri puta tjedno, a količina stolice je mala, govorimo o opstipaciji ili zatvoru crijeva. Pritom dijete pati od bolova i grčeva u trbuhu.

Koji su mogući uzroci takvog stanja i na koji način pomoći djetetu? 

Problem opstipacije "leži" u spontanom pokretanju crijeva. Naime, tko se malo kreće, pije malo tekućine ili se loše hrani, čini svoja crijeva sporim i lijenim. Šećer, bijelo brašno, masti i meso djeluju loše na crijeva dok voće, povrće, integralne žitarice i probiotici djeluju jako pozitivno ne samo na brzinu, nego i kvalitetu probave i generalno zdravlje crijeva. Na probavu negativno utječe i stres, promjena vremenske zone, promjena sredine, bolesti koje vezuju bolesnika uz krevet.

Mogući uzroci zatvora

Pogrešna prehrana: nedovoljan unos tekućine, ugljikohidrata, hrane bez celuloze i polisaharida, te prevelik unos bjelančevina (mesa, mlijeka); Psihogeni uzroci: prerano navikavanje djeteta na kontroliranu defekaciju izaziva strah, obranu ili prkos koji se izražavaju u obliku zadržavanja stolice, potiskivanje normalnog refleksa defekacije, zbog osjećaja stida ili gađenja u školi ili vrtiću.

Prevencija i terapija

Kod opstipiranog dojenčeta ili bebe koja je prešla s majčinog mlijeka na mliječni pripravak za dojenčad ili na dohranu za bebe, potrebno je uz mliječnu prehranu dodati sokove koji sadrže sorbitol: sok od jabuke, kruške, šljive. Ako zatvor potraje ili ako počne djetetu smetati, možda se radi o nečemu poput alergije na određenu vrstu hrane, pa se potrebno javiti liječniku. Nakon prve godine života, u opstipirane djece unos mlijeka ne bi smio biti veći od 400 ml na dan. U tvrdokornoj opstipaciji treba pomisliti na moguću etiološku alergiju na kravlje mlijeko. Većina se stručnjaka slaže s mišljenjem da uravnotežena prehrana bogata voćem i povrćem, uz poštivanje ritma redovitih obroka, pridonosi pravilnom motilitetu probavnog sustava. Pri strogoj provjeri često se utvrdi da se, usprkos volji i obiteljskoj suradnji, ne unosi željena i preporučena količina neprobavljivih vlakana.

Praktični savjeti i preporuke

umjesto bistrih, pogotovo gaziranih tekućina, uzeti gusti sok umjesto suhomesnatih proizvoda, narezaka, paštete... za doručak jesti fermentirane mliječne proizvode, müsle, integralni kruh, suhe šljive… ograničiti unos mlijeka na manje od 3-5 dl dnevno, nastojati da obroci budu redoviti, raznovrsni, da dijete što manje gricka između obroka, naročito slatkiše izbjegavati pristup problemu kao najvažnijoj temi u obitelji.

 

BROJ STOLICA DNEVNO I TJEDNO OVISNO O DOBI DJETETA

DOB DJETETA BROJ STOLICA TJEDNO BROJ STOLICA DNEVNO
0-3 mjeseca    
prehrana na prsima 5 do 40 3
prehrana zamjenskim mlijekom 5 do 28 2
6-12 mjeseci 5 do 28 2
1-3 godine 4 do 21 1 do 2
djeca iznad 3 godine 3 do 14 1