Iako je dijete svoj imunitet počelo izgrađivati već u maternici te u razdoblju intenzivnog dojenja (od rođenja do 4. mjeseca starosti), njegov se imunološki sustav i dalje razvija. Ovdje prehrana ima veliki značaj! Pravilnim odabirom namirnica i kvalitetnim obrocima, uvelike možete zaštititi mali organizam od zaraznih bolesti.

 

Velik utjecaj na imunološki sustav imaju i probiotici, “dobri” mikroorganizmi, koji žive u crijevu i štite dijete od raznih bolesti. Najbolji prirodni izvori probiotičkih vrsta su fermentirani mliječni proizvodi kao što su: jogurt, acidofil, kefir, kiselo mlijeko i razni sirevi. Izbjegavajte slatke “mliječne deserte” (puding, mousse, čokoladno mlijeko), te slatkiše i grickalice koji sadrže šećere, jer oni oslabljuju imunitet. Dijete “zasladite” kvalitetnim izborima, kao što su sušeno voće i tamna čokolada.

 

Izgradnju imuniteta djeteta ne čini samo pravilna prehrana već i kvalitetan način života, koji podrazumijeva redovitu higijenu ruku i usne šupljine, dovoljno sna, tjelesnu aktivnost, igru i boravak u prirodi.