Četrdeseti tjedan trudnoće je tu, čestitamo! Ono što vam je na početku izgledalo maglovito daleko, sada je tu. Uzbuđenje i nervoza koji su intenzivno kolali već prošli tjedan u ovom se tjednu nerijetko pojačavaju i stvaraju ono što nazivamo sindromom gniježđenja („nesting syndrome“) – intenzivan nagon za spremanjem vaše kuće/stana, opremanjem i prilagođavanjem prostora za bebu, kupovinom stvari i kuhanjem jela. Iskoristite ga na dobar način – obavite i priredite sve što još niste, a namjeravali ste, ali ne dopustite da vas posve iscrpi.

Nervoza iščekivanja zna stvarati i nesanicu te dodatno naglašavati nelagodne fizičke simptome, zato je važno pokušati je staviti pod kontrolu i sačuvati energiju za trenutak poroda i razdoblje neposredno nakon njega. Otegotna okolnost pritom bi mogao biti i objektivno pojačan pritisak u maloj zdjelici i križima, kao još jedan od znakova da je ključan trenutak već tu negdje iza ugla.  Zadnja dva tjedna viđate se s liječnikom na tjednoj bazi, a odlasci na pregled u četrdesetom tjednu postaju vam vjerojatno rutina svaka dva dana. Odluči li vaša beba pričekati još tjedan dana, ne brinite i ne uzrujavajte se, a kod liječnika odlazite i do jednom dnevno. Zatvorenost u četrdesetom tjednu trudnoće sama po sebi ne smatra se patološkim stanjem, a o daljnjem tijeku događaja već će voditi računa vaš liječnik.

 Hicksove kontrakcije zavaravat će vas u 40. tjednu trudnoće možda i češće nego ikada ranije, no kada napokon osjetite prave trudove (u pravilnim razmacima od 10 minuta), iskusite prsnuće vodenjaka ili primijetite vaginalno krvarenje – završnica je počela i vrijeme je da se uputite u rodilište. Želimo vam mnogo sreće i ne brinite, sve će biti u redu!

 

Mirjana Glavaš,
dr. spec. ginekologije i opstetricije