Četrnaesti tjedan trudnoće obilježavaju promjene na licu vaše bebe, koje postaje već sve razvijenije i kompleksnije: korijen nosa sada je prepoznatljiv, uške su potpuno razvijene i jasne, a oči se polako pomiču s bokova glave prema svojoj završnoj poziciji na sredini. One se i dalje drže zatvorenima, no na mjestu jednostavnih membranskih poklopčića sad se već pojavljuju pravi kapci. Iznad njih rastu i obrve, a na vrhu glavice pojavljuje se ponešto kose. Jednako tako po cijelom tijelu fetusa rastu tzv. lanugo dlačice, sitan pokrov koji će nestati pred porođaj, a glavna mu je zadaća zaštita kože vašeg ploda od djelovanja amnionske tekućine u kojoj pluta.

Nosite li dječaka, 14. tjedan trudnoće trenutak u kojem će mu se zbog djelovanja muških spolnih hormona razviti prostata. Nosite li pak djevojčicu, u istom razdoblju jajnici će joj se spustiti iz trbuha u malu zdjelicu. Kako se nastavlja razvoj i živčanog i lokomotornog sustava, vaša beba u ovom će tjednu raditi i sve raščlanjenije, kompleksnije i zanimljivije pokrete.

Vama će i ovaj tjedan biti znatno ugodniji od onih nedavnih kad su vam mučnine bile na vrhuncu. Maternica vam sada već primjetno raste, što biste mogli uočiti izvana na gubitku struka, ali i iznutra po nekim sitnim poteškoćama. Lagani bolovi u 14. trudnoće uslijed tog rasta nisu nepoznanica, a neke žene u tom periodu pate i od zatvora zbog kombinacije usporene probave i pritiska maternice na crijeva. Ako je to slučaj i kod vas, pomognite si obogaćenjem prehrane svježom i vlaknastom hranom te redovitom tjelovježbom.

Dio trudnica u četrnaestom tjednu ima problema i sa začepljenjem nosa. Dogodi li vam se to, možete pokušati poboljšati stanje ovlaživačima zraka, no nemojte koristiti antihistaminske sprejeve za nos. Naposljetku, možda ste u ovom tjednu (ili čak nešto ranije) primijetili tamnu liniju na vašem trbuhu, od pupka naniže. Ne brinite, naziva se linea nigra i nije neuobičajena, a najčešće izblijedi nakon rođenja djeteta.

 

Mirjana Glavaš,
dr. spec. ginekologije i opstetricije