Petnaesti tjedan trudnoće vaša beba dočekuje sada već poprilično velika: u ovom tjednu dugačka je 10 do 12 cm, a teška u prosjeku 75 g. Taj rast najbolje se primijeti na izduživanju tijela u odnosu na glavicu i nožica u odnosu na ruke i trup. Dosadašnji neobični omjeri veličine dijelova tijela sada već više nalikuju onima kod novorođenčeta. Uz to, razvoj kostiju i mišića očituje se i na sitnijem planu: od ovog tjedna fetus može stisnuti šaku i hvatati pupkovinu. U lubanji mu se istovremeno formiraju i slušne koščice, no kako razvoj odgovarajućih dijelova mozga još nije dovršen, prerano je da bi beba postala osjetljiva na zvuk. Nasuprot tomu, budući da su okusni pupoljci na jeziku u 15. tjednu trudnoće dovršili svoj razvoj, osjet okusa već je tu! Nosna i usna šupljina također su već potpuno odvojene, a uzorak vlasišta vaše bebe u ovim se trenucima razvija do kraja i tako određuje za čitav život.

Bebin rast odražava se i na rastu vašeg trbuha, koji se sada već nedvojbeno primjećuje. Ako već niste uskočili u nju, trudnička bi odjeća u petnaestom tjednu trudnoće već mogla doći na red. Osim rasta trbuha, mogli biste primijetiti i laganu otečenost udova (tj. stopala, gležnjeva i ruku). Ne brinite, riječ je o uobičajenom simptomu što ga uzrokuje povećani volumen krvi koji sada prolazi vašim tijelom. Liječniku biste se trebali požaliti samo ako oteknuća postanu značajnija ili se pak pojave u predjelu lica. Povećan volumen krvi stvara i veće opterećenje vašem srcu, stoga nije neobično ako osjetite s time povezan lagani umor i primijetite da vam se povećao broj otkucaja srca u minuti.

Priuštite si dovoljno odmora s nogama u blago povišenom položaju, no nemojte smetnuti s uma ni da vam s umorom i oticanjem može pomoći i lagana tjelovježba. Promjena koja bi vas mogla obradovati odnosi se na vašu kosu i nokte: ne vara vas dojam da vam kosa nešto brže raste i manje ispada, a i nokti su nešto čvršći i jači nego inače. No zasigurno će vas najviše obradovati to što biste u ovom tjednu mogli prvi put osjetiti vrlo lagano kretanje vaše bebe u trbuhu. Ako ga pak ne osjetite, ne brinite, još je rano, osjetit ćete ga sljedećih tjedana. Ultrazvuk u 15. tjednu trudnoće mogao bi već pokazati je li s građom vašeg ploda sve u redu, iako se tzv. anomaly scan najčešće obavlja između šesnaestog i dvadeset drugog tjedna.

 

Mirjana Glavaš,
dr. spec. ginekologije i opstetricije