Spol djeteta u devetnaestom tjednu trudnoće najčešće više nije tajna - ako još niste, sada biste definitivno mogli utvrditi je li vaša beba curica ili dečko (naravno, pod uvjetom da to želite znati), budući da su spolni organi u ovom tjednu već posve razvijeni, a ultrazvučnim pregledom sada su vidljivi i brojni drugi anatomski detalji. Nožice bebe još se malo izdužuju te će ona ovaj tjedan završiti s odgovarajućim proporcijama udova. U punom je trajanju i proces mijelinizacije – omotavanja živaca zaštitnom tvari mijelina, a daljnji razvoj živčanog sustava donosi još preciznije i složenije pokrete.

Razvoj bebe u 19. tjednu trudnoće uvelike se događa i na polju probavnog sustava: u pozadini temelja za mliječne zube javljaju se pupoljci koji će jednoga dana postati trajni zubi vaše tada već odrasle bebe, želudac fetusa sada proizvodi želučane sokove koji pomažu s probavom amnionske tekućine, a od njezinih je učinaka štiti od glave do pete rasprostranjen mastan bijeli sloj verniksa, nalik vosku. Fetus polako ulazi u fazi ubrzanog rasta, stoga u sljedećim tjednima očekujte znatne pomake.

Bolovi u 19. tjednu trudnoće ne jenjavaju: i dalje bi vas mogli mučiti u leđima i preponama uslijed navikavanja na povećano opterećenje te rastezanja ligamenata, no do sada ste si vjerojatno pronašli udobne položaje koji vam olakšavaju te tegobe. Moguće je da će vam se ovih dana na tijelu pojaviti mrljice pigmentacije – ne brinite, kao i linea nigra, i one su sasvim uobičajena pojava u trudnoći. Najvećim bi dijelom trebale nestati nakon poroda, a budući da djelovanjem sunca mogu dodatno potamniti – ako vam smetaju, pripazite da se ne izlažete previše suncu ili barem nanesite odgovarajuću količinu kreme za sunčanje. U devetnaestom tjednu i trbuh nastavlja svoj rast, a osim njega, zasigurno ćete primijetiti dobitke i na drugim oblinama.

 

Mirjana Glavaš,
dr. spec. ginekologije i opstetricije