Osamnaesti tjedan trudnoće vašoj bebi donosi još jedno od njezinih unikatnih obilježja – otiske prstiju. Iz nabora koji su se razvili prije 8 tjedana sada nastaju prepoznatljive brazde koje će na jagodicama prstiju nositi čitav život. Okoštavanje kostiju unutarnjeg uha i formiranje oka, ako se nisu dovršili tijekom prošlog tjedna, već su na samom kraju, stoga vaša beba sada zasigurno može registrirati neke svjetlosne podražaje te čuje zvukove – prvenstveno one iz vaše utrobe (rad vašeg srca, disanje, peristaltika crijeva itd.), ali i bučnije vanjske. I druge kosti polagano okoštavaju, pa se fetus približava broju kostiju koje će imati kao novorođenče (prethodno ih je bilo mnogo više).


Razvoj bebe u 18. tjednu trudnoće nastavlja se i na drugim područjima: u bebinim plućima nastaju alveole (plućni mjehurići), a u grkljanu su glasnice već mnogo spremnije preuzeti svoju funkciju. Dakako, s obzirom na to da pluta u tekućini, fetus još uvijek ne može ispuštati zvukove. Otprilike u osamnaestom tjednu oblikuju se neke navike koje će beba zadržati i nakon poroda – raspored budnosti i spavanja, ali i položaji koje zauzima spavajući i aktivnosti kojima se zabavlja dok je budna.

Vaše srce i dalje kuca 50-ak posto jače nego u normalnom stanju i moguće je da se još niste navikli na to te vas i dalje muči s time povezani osjećaj zamora. Dodatan problem u pokušajima da se odmorite mogle bi vam predstavljati poteškoće sa spavanjem uslijed bujanja vašeg tijela. Prilagodite si krevet, pribavite dodatne jastuke, eksperimentirajte s raznim položajima – neka od kombinacija pokazat će se najugodnijom i omogućiti vam da se ipak odmorite kako valja. Vaši kilogrami u 18. tjednu trudnoće ponešto će se povećati, a veće fizičko opterećenje zbog rasta maternice sada već može dovesti i do nepravilnijeg držanja i boli u leđima ili u preponama. Ne zaboravite stoga na potrebu lagane tjelovježbe, no istovremeno izbjegavajte duga razdoblja hodanja i stajanja, odmorite se s nogama na povišenom te vodite računa o položajima u kojima se nalazi vaše tijelo.

 

Mirjana Glavaš,
dr. spec. ginekologije i opstetricije