Razvoj bebe u 21.tjednu trudnoće nastavlja se na svim područjima. Već uznapredovao razvitak osjetila i živčanog sustava teče ubrzano dalje: dosadašnjim osjetima sada se pribraja i opip, a svi zajedno postaju mnogo izoštreniji. Ipak, bebin je mozak još uvijek gladak, a ne izbrazdan kao što je to onaj novorođenčeta i odraslog čovjeka.

Mnogo bliže završnom stadiju razvoja došli su pak neki drugi organi – primjerice, koštana srž sada već obavlja sve dužnosti kao i kod odraslog čovjeka, a tanko crijevo započinje s apsorpcijom hranjivih tvari. Doduše, glavnina prehrane ipak ide preko posteljice. I spolni organi nastavljaju sa svojim razvojem: nosite li djevojčicu, u ovim joj se trenucima oblikuje rodnica, dok se dječaku testisi pomiču iz trbuha prema mošnjicama. Dvadeset prvi tjedan trudnoće vrijeme je u kojem biste, umjesto Doppler-uređajem, otkucaje srca vašeg djeteta najčešće mogli čuti i najobičnijim stetoskopom, te to možete pokušati i sami.

Rast trbuha u 21. tjednu trudnoće i dalje će vam stvarati probavne tegobe i pritisak ili bol u leđima i preponama; to se, nažalost, ne može izbjeći. Ono što možete jest pokušati olakšati si simptome na razne načine. Jedite više manjih umjesto malo obilnih obroka, pri čemu izbjegavajte jako začinjenu i masnu hranu, kao i namirnice za koje možda otprije znate da vam uzrokuju žgaravicu. Lagani odmor nakon obilnijeg obroka trebao bi također pomoći s probavnim nevoljama, a kratki periodi odmora u drugim dijelovima dana koristit će i vašim opterećenim leđima. Topla (ne vruća!) kupka i hrpica mekanih jastuka mogli bi biti blagotvorni.

 

Mirjana Glavaš,
dr. spec. ginekologije i opstetricije