Glavni događaj glede razvoja bebe u 24. tjednu trudnoće razvoj je pluća. Nakon što su se ranije razvile alveole i nakon što je beba počela vježbati pokrete disanja, sada se u plućima konačno oblikuje i bronhijalno stablo. Od ovog trenutka u njemu kreće proizvodnja surfaktanta, tvari koja oblaže alveole i tako omogućuje normalno disanje. Zahvaljujući tome, zdravo bi novorođenče trebalo bez problema prodisati već nakon prvog udisaja, dok se u slučaju manjka surfaktanta javljaju poremećaji disanja.

Osim pluća, novost u bebinom svijetu u dvadeset četvrtom tjednu trudnoće jest i to da s razvojem napreduju i oči. Na kapcima su sada već narasle trepavice (prateći tako progušćivanje kose na glavi), a ispod kapaka miruje već potpuno razvijeno oko. Jedino što nedostaje jest pigment u šarenici: pojavit će se nešto kasnije, no konačna boja oka vašem će se djetetu ustaliti tek nakon rođenja.

Zbog daljnjeg rasta trbuha, mogle bi vam se ovih dana nešto intenzivnije pojavljivati strije, uzrokujući i svrbež u području pupka. Neka od krema protiv strija mogla bi ublažiti situaciju. Ne bi bilo loše od ovog tjedna nadalje paziti na eventualne signale kojima vas tijelo obavještava da nešto nije u redu, naročito one koji bi mogli ukazivati na prijevremeni porođaj. Zapamtite: paziti na signale ne znači paranoično paničariti oko svake sitnice, takvo raspoloženje ne bi koristilo ni vama ni vašem djetetu. Bolovi i nelagoda u 24. tjednu trudnoće sami po sebi nisu neobični, no ukoliko primijetite neobične promjene u vaginalnom iscjetku, intenzivnije osjetite nešto nalik menstrualnim grčevima ili pak ozbiljan pritisak na zdjelicu – dobro bi bilo o tome obavijestiti svog liječnika. Ako je pak sve u redu, lagana tjelovježba ostaje preporučljiva i pomoći će vam pripremiti se za sve što vas kasnije čeka.

 

Mirjana Glavaš,
dr. spec. ginekologije i opstetricije