Dvadeset sedmi tjedan trudnoće znači i zadnju trećinu puta - dobro došli, čestitamo! U zadnje tromjesečje beba ulazi otvorenih očiju – do sada čvrsto zaklopljeni kapci otvaraju se, a ispod njih potpuno razvijene oči dolaze u kontakt s okolinom. Premda ta okolina svakako nije šarena i raznolika kao svijet izvan utrobe, nije ni posve mračna, a dijete može opažati i svjetlosne podražaje izvana i reagirati na njih. Dobar sluh i razvijen vid i dalje su ukorak s razvojem mozga – ni on ne posustaje, nego se i dalje razvija velikom brzinom.

Općenito govoreći, vaša je beba u 27. tjednu trudnoće vrlo blizu izgleda kakav će imati kada se porodi, bilo da govorimo o široj perspektivi (npr. tome da je muskulatura već poprilično napredovala i definirala osnovnu građu tijela), bilo da krupnim planom fokusiramo pojedine detalje (npr. to da se u ovoj fazi napokon do kraja razvijaju i obrve). Bebe koje se prijevremeno rode u ovom stadiju imaju već 85% šanse da sve bude u redu.

Daljnji dobici na težini redovna su pojava u ovom razdoblju pa ih zasigurno primjećujete i na sebi (kilaža je u dvadeset sedmom tjednu trudnoće idealno 9 kg veća nego na početku). Osim njih, i vaše grudi nastavljaju se povećavati, a tamniji krugovi oko bradavica sada su se već vjerojatno bitno proširili, ponekad i do polovice dojke. Ne brinite se zbog toga, promjena je tek privremena i nestat će unutar godinu dana od poroda. Vjerojatno će vas više od toga brinuti vaše noge, koje nastavljaju oticati i sada su već vrlo umorne pri kraju dana, no razumijete da je to normalna posljedica povećane količine tekućine koja kola vašim tijelom te dodatnog slatkog tereta koji moraju nositi. Izmještanje težišta moglo bi k tome mučiti i vaša leđa, no recept za olakšanje već znate – odmor, masaža, udoban položaj, jastuci i opuštajuće druženje odličan su način za završiti dan.

Nove nelagode u 27. tjednu trudnoće prilično su neobične. Noću bi vas naime u ovom razdoblju mogli spopadati vrlo živopisni, čak i bizarni snovi. Neka vas ne brinu; stručnjaci nisu usuglašeni što ih točno uzrokuje, no ne pojavljuju se iznimno kod vas pa vas ne treba plašiti da su neka zloguka neugodna najava. Sasvim su uobičajena pojava kod velikog broja trudnica.

 

Mirjana Glavaš,
dr. spec. ginekologije i opstetricije