Najznačajnije promjene u 31. tjednu trudnoće u bebinom svijetu više ne predstavlja rast u dužinu niti razvoj pojedinih organa, već dobivanje na težini. To ne znači da je razvoj organa završio: mozak i dalje rapidno raste, a i ostali organi malo po malo zriju i pripremaju se za preuzimanje svojih funkcija u punom opsegu. Nije baš da će sljedećih 9 tjedana stagnirati i besposleno čekati, no velika većina ih je u trideset prvom tjednu već dosegla svoju konačnu formu i preostaje im samo sazrijevanje.

U očima se ovih dana pojavljuje pigment njihove buduće boje, ali konačna boja pokazat će se tek nakon rođenja. Pokreti bebe u trideset prvom tjednu trudnoće postaju sve složeniji i interaktivniji te ona sve kompleksnije reagira na podražaje iz okoline, pa je tako mogu uznemiriti nagli i neugodni zvukovi, dok s druge strane na neke zvukove reagira vrlo zadovoljno. Možda ćete osjetiti kako pokretima prati ritam glazbe, a neki istraživači tvrde da već sada razlikuje i vrste glazbe koje joj se sviđaju ili ne.

Budući da vam narasla maternica pomiče ošit prema plućima, sve češće biste mogli osjećati kako vam nestaje daha. Nakon razdoblja u kojem ste se bili nešto energičniji, to će pak uzrokovati da sada ponovno osjećate zamor. Lagani bolovi su u 31. tjednu trudnoće i dalje mogući, no ako ostaju u razumnim razmjerima, nema razloga za brigu. Usporite tempo, rasporedite si dnevne aktivnosti, odvadite neku od njih s rasporeda i nemojte se pretjerano iscrpljivati. Zadihanosti bi mogle pomoći vježbe disanja, kao i pravilno držanje. Ma kako bilo nezgodno s obzirom na promjenu vaše figure, pokušajte pripaziti na to kako se držite. Umjereno vježbanje i dalje ne trebate isključivati s rasporeda, no nemojte pretjerivati. U ovom razdoblju moglo bi vam se dogoditi i da postajete pomalo rastreseni i zaboravni u odnosu na sve ostalo u vašem životu, budući da su vam misli zaokupljene bebom i nadolazećom promjenom u životu koja će nastupiti njezinim rođenjem. To je sasvim uobičajeno, vjerujemo da vaša okolina itekako ima razumijevanja.

 

Mirjana Glavaš,
dr. spec. ginekologije i opstetricije