Beba polako dolazi u razdoblje intenzivnijeg dobitka kilograma; nakupljanjem masnih stanica i povećanjem tonusa mišića kilaža bebe u 30. tjednu trudnoće počinje rasti osjetno brže nego ranije, da bi tijekom sljedećih nekoliko tjedana dosegla onu razinu koju će imati i pri porodu. Nakupljanje masnih stanica zaobljuje do sada naboranu kožu i daje okruglast izgled vašoj mršavici, no dakako ima i važniju funkciju. Masne stanice važne su za samostalnu regulaciju tjelesne topline, sposobnost koju je vaša beba razvila prošli tjedan. Razvoj bebe u tridesetom tjednu trudnoće odražava se i na području spolnih organa: primjerice, nosite li dječaka, ovo je razdoblje u kojem mu testisi kreću na putovanje iz prostora blizu bubrega u prepone. Neovisno o spolu pak, u ovom tjednu gubi se lanugo-dlaka koja je prekrivala i štitila površinu djetetove nezrele kože, a kosti duž cijelog tijela postaju tvrđe.

U ovoj posljednjoj fazi trudnoće zdrava i odmjerena prehrana izuzetno je važna za uspješnost finalnih procesa bebina oblikovanja i sazrijevanja, stoga budite odgovorni i pazite koliko i što jedete. Vitamini i minerali (željezo, kalcij, magnezij) koji sada unosite ne samo da su nužni da bi nadoknadili vašu povećanu potrošnju i smanjili neugodne nuspojave trudnoće, nego tvore i djetetovu zalihu koja bi trebala potrajati više od pola godine nakon poroda. Oticanju udova sada se pridružuje i osjećaj pritiska u čitavom trbuhu zbog maternice koja je već doista jako velika, a rastući trbuh mogao bi vam otežavati i ležanje te tako stvarati probleme sa spavanjem.

Bolovi u 30. tjednu trudnoće stoga do neke mjere nisu neuobičajena poteškoća. Ako ranije pronađeni udobni položaji više ne spašavaju stvari, potražite nove; pokušajte spavati na boku s jastukom između nogu i ispod trbuha, ili pronađite neku drugu kombinaciju koja vam odgovara. Poradite i na opuštanju – klonite se stresa koliko je to moguće, a masaža i topla kupka mogli bi vam pomoći da lakše zaspite. Od sada nadalje tjedno biste mogli dob

 

Mirjana Glavaš,
dr. spec. ginekologije i opstetricije