Dvadeset osmi tjedan trudnoće je vrijeme u kojem vaša beba napokon doseže svoj prvi kilogram težine, ili ga čak mrvicu i prebacuje! Već veliki mališan koji je proteklog tjedna otvorio oči u ovom tjednu te iste oči (koje su dobile i svoju privremenu boju) sada okreće u svim pravcima i suvereno prati svjetlosne podražaje. Kada ih pak zaklopi da bi spavao, ne samo da spava nego i sanja – istraživanja moždane aktivnosti fetusa prepoznala su, naime, pojavu REM-faze sna u ovom razdoblju. To je vjerojatno u svezi s činjenicom da se moždani razvoj nastavlja punom parom. Osim mozga, u dvadeset osmom tjednu trudnoće intenzivno se razvijaju i pluća pa su ogranci bronhijalnog stabla sada već blizu svoje konačne točke razvoja. Zbog toga je kod prijevremenog porođaja u ovom tjednu vjerojatnost da će sve biti u redu već i oko 90%. Beba u ovom razdoblju nastavlja i s taloženjem masnih naslaga te pojačavanjem svojih mišića. Fizički rast i dalje u korak prati rast znatiželje glede svijeta oko nje, stoga pažljivo osluškuje okolinu i istražuje ručicama i nožicama ono što joj je na dohvatu. Razgovarajte s njom, pjevušite joj, čitajte – vaš glas trenutno joj je najdraža melodija.

Što se vaših tegoba tiče, žgaravica u 28. tjednu trudnoće gotovo je nezaobilazna – pojačan pritisak na želudac vjerojatno će vam stvoriti probleme s njom i refluksom, čak ako ih do sada nekom srećom i niste imali. Nema načina da ih potpuno izbjegnete, no već dobro znate kako ih koliko-toliko olakšati: manji a češći obroci, zdrava prehrana te izbjegavanje namirnica koje ni inače ne idu dobro s tim simptomima trebali bi pomoći.

U ovom razdoblju primjećivat ćete i nešto više strija ili će one postati vidljivije nego prije nekoliko tjedana. Ne očekujte čuda od krema koje vam stoje na raspolaganju, bez obzira na reklame, no svakako razmislite o njihovom korištenju – možda ne mogu čarobno pobrisati baš sve tragove, no sigurno vam mogu pomoći sa svrbežom i suhoćom stomaka. Ginekološki pregledi od 28. tjedna trudnoće obično postaju nešto češći, a to bi – u kombinaciji s drugim faktorima – moglo biti pokretač onog dobro poznatog osjećaja da se sve kreće prebrzo i da ništa nećete stići pripremiti. Ne bojte se, polako, udahnite duboko i smirite se kada vas obuzme navala takvog razmišljanja. Sve još stignete, ni za što nije prekasno, no sigurno jest dobar trenutak da krenete s raznim pripremama. 

 

Mirjana Glavaš,
dr. spec. ginekologije i opstetricije