Dvadeset šesti je tjedan trudnoće i osjetljivost završetaka živaca oko usana, koja se razvila još proteklog tjedna, u njemu vašu bebu stalno navoditi na cuclanje palca. Poza je to u kojoj vrlo često uhvatimo bebe u ovom stadiju razvoja tijekom ultrazvučnih pregleda. No to nije bezrazložno: cuclanje palca svojevrstan je trening refleksa sisanja za kasnije hranjenje, aktivnost koja istovremeno jača mišiće čeljusti i smiruje bebu.

Osim što je zabavljena vlastitim palcem/šakom ili igranjem pupkovinom, vaša beba ipak pozorno osluškuje i što se zbiva u vanjskom svijetu, a u ovoj fazi počinje reagirati i na dodir. Stoga mogućom postaje svojevrsna komunikacija laganim dodirom po stjenci trbuha, koji često rezultira bebinom izravnom reakcijom, a slične reakcije mogu se događati i na glasove ili melodije koje prepoznaje. U 26. tjednu trudnoće započinje i još jedna faza nakupljanja masnih naslaga i razvoja mišića, kako bi trenutno vrlo mršava beba do poroda bila bucmasta.

Vi biste pak u ovom tjednu mogli iskusiti stezanja maternice osjećajem nalik trudovima ili stezanju trbušnjaka. Kontrakcije u dvadeset šestom tjednu trudnoće, tzv. Braxton-Hicksove kontrakcije, odnosno svojevrsni pripremni trudovi kojima se vaša maternica vježba za izazov stvarnih trudova i poroda sasvim su uobičajena pojava i zbog njih nije potrebno ići liječniku. No kako ih je lako pomiješati sa stvarnim prijevremenim trudovima – trudnice to nerijetko ipak učine. Osim toga, moguće je da ćete uslijed pomanjkanja magnezija u 26. tjednu trudnoće osjećati i grčeve u nogama. Ukoliko se to dogodi, povećajte unos magnezija namirnicama koje su njime bogate ili dodacima prehrani. No i neovisno o grčevima, ne zaboravite se hraniti pravilno i zdravo – i dalje ste jedini izvor hrane vašoj bebi, a za njezin je razvoj važno da dobiva optimalne doze potrebnih tvari.

 

Mirjana Glavaš,
dr. spec. ginekologije i opstetricije