Razvoj bebe u dvadeset petom tjednu trudnoće ponajviše se odnosi na dvije stvari: dobivanje na masi i rast središnjeg živčanog sustava. Mozak se sada dodatno usložnjava te se njegova kora napokon pomalo brazda i razvija u slojevima. To stvara brojne učinke: razvijaju se novi dijelovi i veze odgovorni za emocije, razmišljanje, percepciju, ali se dodatno usložnjavaju i područja i funkcije nastale ranije. Vaša beba zato postaje još uporniji i znatiželjniji istraživač okoline: spretnim pokretima dodiruje i hvata stvari koje je okružuju, igra se sa svime što joj je nadohvat ruke uključujući i vlastite dijelove tijela, te zadivljeno upija podražaje koje tako dobiva. Pritom već sada ima sklonost izraženijem korištenju lijeve ili desne ruke!

Osim taktilnih, beba sve bolje obrađuje i auditivne podražaje pa je sada u stanju pamtiti i razlikovati glasove različitih osoba koje je okružuju. Živčani završeci oko usana u 25. tjednu trudnoće postaju osjetljivi kao priprema za buduće dojenje, a zbog brzog rasta već joj lagano ponestaje slobodnog prostora.

Vaša maternica svojim vrhom već doseže i iznad pupka pa pritisak na želudac postaje izraženiji, a i trbuh u 25. tjednu trudnoće, dakako, sve više dobiva na opsegu. Osim toga, zbog istezanja mišića zdjelice pod njezinim pritiskom, moglo bi vam se javiti ispuštanje male količine mokraće pri intenzivnijim radnjama kao što su kašalj i jako smijanje. Riječ je o tzv. stres-inkontinenciji koja je uobičajena pojava u ovom stadiju trudnoće, stoga vas ne bi trebala suviše brinuti. Ako se pak pretvori u izraženiji problem, razgovarajte o tome sa svojim ginekologom. Ovo je stanje ujedno i dobar podsjetnik da bi bilo dobro započeti s vježbama za mišiće dna zdjelice, ako već niste. Učestalo mokrenje, čija se frekvencija vjerojatno u međuvremenu još i više povećala, zasigurno vam ozbiljno ide na živce. No bez obzira na to mokrite kad god osjetite potrebu kako ne biste riskirali razvoj infekcije koja bi vam mogla zakomplicirati situaciju.

Vaša kilaža u 25. tjednu trudnoće zasigurno je već porasla; do kraja drugog tromjesečja u idealnom bi slučaju trebala biti i devet kilograma veća od početne. Približava se i vrijeme kada ćete svog ginekologa viđati razmjerno često i činit će vam se da su se stvari strašno ubrzale. Možda bi zato bilo dobro početi s nekim tehničkim pripremama za dolazak bebe već sada, dok još stojite s obje noge čvrsto na zemlji.

 

Mirjana Glavaš,
dr. spec. ginekologije i opstetricije