Razvoj bebe u 23. tjednu trudnoće nastavlja se po svim ključnim točkama kao i u prošlom tjednu. Beba je sve je aktivnija, pomiče se u svim smjerovima i od tog pomicanja oblikuje dnevnu rutinu. Zahvaljujući razvoju centra za ravnotežu, sada može čak i vrlo dobro razlikovati različite položaje pa je i okretanje mnogo pravilnije.

Osim ravnoteži, očvrsnutost koščica u uhu doprinosi i sluhu pa je on sada još i oštriji nego prošli tjedan. Slobodno to iskoristite, razgovarajte s bebom, čitajte joj, pjevušite; to vam može djelovati smiješno, no doprinijet će njezinom navikavanju na melodiju vašeg glasa. Koža ploda u dvadeset trećem tjednu trudnoće još je naborana i razmjerno providna, no uskoro će se to promijeniti nakupljanjem veće količine masnog tkiva kao i stvaranjem melanina, koji se počinje lučiti u ovom tjednu.

Blagi bolovi u trbuhu u 23. tjednu trudnoće neće vam biti iznenađenje: već se zasigurno iskusno nosite sa svim poteškoćama i pronašli ste načine da ih stavite pod kontrolu. Učestalo mokrenje ovih se dana možda i ponovno pojačava, pritisak u leđima ne jenjava, no dovoljno odmora, masaže te grijanje termoforom olakšat će vam situaciju. Vodite računa o tome u kojim položajima sjedite i ležite kako ne biste dodatno otežali posao vašem lokomotornom sustavu, a ako smatrate potrebnim – nabavite si i stolac s dobrim potpornjem za leđa. Kao i u prošlom tjednu, držite pod kontrolom svoju krvnu sliku i krvni tlak; odstupanja od normalnih razina sasvim su prirodna strana trudnoće, no u slučaju da postanu prevelika, vaš liječnik će već znati kako vam pomoći.

 

Mirjana Glavaš,
dr. spec. ginekologije i opstetricije