Aktivnosti bebe u 22. tjednu trudnoće postaju sve učestalije i živopisnije: ona neprestano vježba svoje posve razvijene ruke i noge, stišće šake, hvata, savija ruke, šuta nogama… Na prstićima ruku sada su joj već posve izrasli nokti, a razvoj okusnih pupoljaka omogućuje joj razlikovanje okusa poput kiselog i slatkog. I doživljavanje okoline napreduje, pa je stoga dio njezinog stalnog pomicanja vjerojatno i pokušaj interakcije. Beba sada već vrlo jasno čuje razgovore, razaznaje melodije i druge karakteristične zvukove.

Razvoj bebe u 22. tjednu trudnoće znači i utvrđivanje još pravilnijih intervala budnosti i spavanja nego prije četiri tjedna, jedino što pritom najvjerojatnije nije pazila na vaš raspored pa se oni ne preklapaju s vašim bioritmom. Važno je napomenuti da prema suvremenim pogledima dvadeset drugi tjedan trudnoće predstavlja onu kritičnu granicu za prijevremeni porod: fetusi stariji od dvadeset dva tjedna imaju šansu preživjeti u vanjskom svijetu pođe li nešto s uobičajenim tijekom trudnoće po zlu.

Problemi u dvadeset drugom tjednu trudnoće koji će vas najviše mučiti uglavnom su pak vezani za trudničku anemiju, koja je u tom razdoblju najizraženija. Volumen krvi povećao se brže i više nego volumen krvnih stanica, te ta disproporcija sada dolazi do izražaja. Iako je riječ o prirodnoj pojavi u trudnoći, mogli biste provjeriti svoju krvnu sliku i konzultirati se oko nje sa svojim liječnikom.

Izuzev toga, ostale stvari i nisu jako nezgodne. Trbuh vam još uvijek nije toliko velik da bi stvarao poteškoće pri svakodnevnim kretnjama, a hormoni su se primirili. Probavne su tegobe, doduše, vjerojatno i dalje tu, no s njima se već znate nositi. Nemojte potpuno zanemariti fizičku aktivnost, makar redovne šetnje ako ne i lagani fitnes, samo pazite da je sve uvijek sigurno i prilagođeno vašem stanju. Ponekad se na nogama u ovom razdoblju znaju pojaviti proširene vene ili se pak trudnice zbog privikavanja na nov izgled svog tijela znaju osjećati nespretno. To je razlog da izbjegavate duga razdoblja stajanja i eventualno prilagodite svoju obuću, no ne treba vas ometati u laganoj šetnji.

 

Mirjana Glavaš,
dr. spec. ginekologije i opstetricije