Dvadeseti je tjedan trudnoće - čestitamo vam, dosegli ste polovicu puta! Ostalo vam je još otprilike dvadeset tjedana do porođaja, a u predstojećoj fazi osjećat ćete se vjerojatno još i više povezani sa svojom bebom, budući da ona sve više dolazi u mogućnost osjetiti vas i reagirati na vaše podražaje. Bebinih pet osjetila sada se sve više bude, a mozak ubrzano razvija centre koji su im namijenjeni, tako da sada već doista može doživljavati svijet oko sebe. Ona čuje i prepoznaje vaš glas, reagira trzanjem na bučne zvukove izvana, a određene zvukovne podražaje – poput zvuka vašeg glasa, disanja, pojedinih melodija ili nekih drugih zvukova – pamtit će i nakon porođaja te će je nerijetko upravo oni smirivati.

Micanje bebe u 20. tjednu trudnoće, kao reakciju na vanjske podražaje, najvjerojatnije osjećate čak i ako ste prvorodilja koja ih je u ranijim tjednima slabo ili nikako nije osjećala. Jedan od pokreta koje ćete vjerojatno često osjetiti jest i bebino štucanje. Također, ako se to nije dogodilo prije, u pravilu u dvadesetom tjednu trudnoće iz ranije nastalog vlasišta raste bujnija kosa. Tijelo polagano prekrivaju dlačice, a ni koža ispod njih više nije tako prozirna.

Vaša je maternica već triput veća nego inače, a u narednim tjednima rast će i do centimetra tjedno. Njezina najviša točka (fundus) sada je već u ravnini pupka, koji vam je vjerojatno postao ispupčen prema van. Ne brinite, vratit će se u uobičajeno stanje kada trudnoća završi. S rastom maternice povezani su i bolovi u 20. tjednu trudnoće koji se javljaju u predijelu zdjelice i križa, a mogao bi vam uzrokovati i druge smetnje pritiskanjem okolnih organa (poteškoće u probavi, učestalo mokrenje i sl.).Istovremeno biste se  u ovom razdoblju mogli osjećati i nešto ispunjeniji energijom nego prethodnih tjedana. Nuspojave ipak ne prestaju, pa ćete tako povremeno primjećivati da ste već i na manje naprezanje zadihani, a povećana aktivnost štitnjače uzrokovat će i neuobičajeno često znojenje.

 

Mirjana Glavaš,
dr. spec. ginekologije i opstetricije