Šesnaesti tjedan trudnoće osobito je zanimljiv zbog razvoja fine muskulature, a i koordinacija mozga i lokomotornog sustava već bitno napreduje. Zato će vaša beba tijekom ovog tjedna moći izvoditi sve živopisnije i složenije grimase, a bolja komunikacija mozga i udova omogućit će joj sve složenije pokrete (hvatanja, udarce, kolute) koji više neće djelovati tako „istrzano“. Jačanje mišića polagano joj dopušta i podizanje glave i vrata iz savijenog položaja, pa je moguće zateći je u položaju koji nalikuje sjedećem. U 16. tjednu trudnoće počinje se pomicati i grudni koš, pa se tako uhodavaju pokreti potrebni za disanje.

U ovom se razdoblju ispod kože  počinje razvijati i masni sloj odgovoran za čuvanje temperature, a beba se priprema i za vruće dane koji će jednom u budućnosti doći, razvijajući žlijezde znojnice. Vjerojatnost da osjetite prve pokrete sada je još nešto veća nego u prošlom tjednu (iako i dalje nije nužno), a –   ukoliko to nije bilo moguće već nekoliko tjedana ranije – trebalo bi biti moguće bez većih problema ultrazvučnim pregledom utvrditi i spol djeteta,.

Potrudite se i dalje dosljedno brinuti za zdravu i redovitu prehranu sebe i bebe. U konzultaciji s vašim liječnikom možete uključiti i neke dodatke prehrani, te u dnevni raspored i dalje uključujte ponešto lagane tjelovježbe. Šesnaesti tjedan trudnoće mogao bi biti i dobro vrijeme da se informirate o trudničkim tečajevima i rezervirate svoje mjesto na nekome od njih.

 

Mirjana Glavaš,
dr. spec. ginekologije i opstetricije