Osmi je tjedan trudnoće i dijelovi tijela koji su se počeli razvijati prošli mjesec sada su već na tom putu prilično odmakli! Veličina ploda u osmom tjednu trudnoće je oko 18 milimetara, na rukama i nogama sve vidljiviji su mu sitni prstići, moguće je raspoznati čak i koljena i laktove, a rep na kraju kralježnice počeo je nestajati. Srce je u ovom tjednu već podijeljeno na dva dijela i kuca dvostruko brže od vašeg (otprilike 150x/min), pumpajući krv koja već ima vlastitu krvnu grupu! I drugi unutarnji organi nastavljaju s razvojem: crijeva vaše bebe, primjerice, već oblikuju petlju i vrijedno rade na uklanjanju otpada iz tijela, premda nisu u potpunosti smještena u trbušnoj šupljini (koja je još dijelom otvorena), nego se zbog nedostatka mjesta protežu i u pupkovini.

Razvoj ploda u 8. tjednu trudnoće usporedno s time očituje se i na mišićnom i živčanom sustavu, pa tako plod postaje osjetljiv na dodir i reagira na njega. I lice embrija sada je prepoznatljivije. Iako je još uvijek dalek put ispred njega do trenutka kad ćete moći reći komu beba sliči, oči su sada već jasno vidljive (uz leće se počinje razvijati i mrežnica), a oblikuju se i nosnice, usne, vršak nosa, naznake uha, jezik te temelji budućih zuba ispod desni.   

Promjene se u 8. tjednu trudnoće nastavljaju događati i vašem tijelu. Iako se trudnički trbuh i dalje ne vidi izvana, vaša se maternica već osjetno proširila (što uzrokuje pritisak na mjehur koji zasigurno osjetite) i njezina je stjenka omekšala. Osjećaj umora i nešto naporniji rad srca i dalje nisu neobični, no na sve te sitne tegobe koje karakteriziraju prvo tromjesečje do sada ste se već i navikli. Pripazite i dalje na zdravu i raznoliku prehranu, koju prema potrebi možete pojačati i ponekim dodacima (najbolje u dogovoru s vašim liječnikom), te razmislite o kupnji potpornog grudnjaka imate li za tim potrebu.

Ono najvažnije – ukoliko to još niste obavili, sada je vrijeme za vaš prvi prenatalni pregled kod odabranog ginekologa! Svoje ćete preglede potom dogovarati jednom mjesečno sve do posljednjih dvaju mjeseci, kada postaju učestaliji. Ultrazvuk u osmom tjednu trudnoće još nije nužan (preporučuje se tek od 11. do 13. tjedna, iako se može obaviti i ranije), no zato razmislite o svim pitanjima i nejasnoćama koje vas vezano za trudnoću muče – pregled će biti dobra prilika da o njima porazgovarate sa stručnom osobom.

 

Mirjana Glavaš,
dr. spec. ginekologije i opstetricije