Jedna od većih briga mnogim budućim majkama su zubi, koji u trudnoći prolaze kroz niz promjena, baš kao i cijeli ženin organizam te zahtijevaju redovite preglede kod stomatologa.

Vitamini i minerali

Ono što jedemo tijekom trudnoće utječe i na razvoj bebinih zubi koji se počnu razvijati između trećeg i šestog mjeseca trudnoće. Za razvoj zubi i kosti bebe iznimno je važno da majka tijekom trudnoće uzima dovoljno:

  • Kalcija
  • Proteina
  • Fosfora
  • Vitamina A, C i D.

Godinama je postojala priča o tome da beba u trbuhu iscrpljuje sav kalcij iz organizma budućih mama, zbog čega zubi trudnice postaju “slabiji” te su moguće upale i krvarenje desni u trudnoći. Kalcij i druge nutrijente potrebne za zdravo funkcioniranje majčina organizma i razvoj bebe dobivamo preko hrane, pa je iznimno važno da je prehrana majke uravnotežena i zdrava. 

Što se događa sa zubima tijekom trudnoće?

Ono što je možda veći problem tijekom trudnoće je moguća upala desni u trudnoći te preosjetljivost zubnog mesa. Hormoni estrogen i progesteron koji su u povišenim razinama, čine organizam trudnice osjetljivijim na bakterije, a u kombinaciji s jačom prokrvljenošću organizma uzrokuju krvarenje desni kod trudnica.

Najčešće oboljenje tijekom trudnoće - gingivitis

Zbog hormonalnih promjena u organizmu, jedna od najčešćih boljki je trudnički gingivitis kojeg karakterizira krvarenje i oticanje zubnog mesa. 

Ukratko, gingivitis i periodontitis mogu biti vrlo opasni za bebu, pa u trudnoći treba posebno paziti na sljedeće simptome:

  • krvarenje desni
  • crvenu i natečenu sluznica oko zubnog mesa
  • zadebljanja zubnog mesa

Tijekom trudnoće vrlo je važno posebnu brigu posvetiti njezi zubi i usne šupljine. Prvi korak je prevencija prije, za vrijeme i nakon trudnoće. Prije začeća, ukoliko je ono planirano, svakako posjetite stomatologa i obavijestite ga o svojim planovima. Ukoliko je potrebno, podvrgnite se postupku čišćenja zuba te zatražite pregled zubnog mesa i eventualni tretman zuba zahvaćenih karijesom.