Dok protječe 7. tjedan trudnoće, vaš plod već ubrzano raste: veličina ploda u sedmom tjednu trudnoće doseže oko 13 milimetara i on sve više nalikuje budućem novorođenčetu! Glava mu je velika i savijena prema grudima, a duž leđa proteže se buduća kralježnica. Doduše, na njezinom je kraju još vidljiv repić. Udovi vašeg ploda sada se već jasno izdvajaju od tijela te ono što nalikuje nediferenciranim veslima polako postaju šačice i stopalca. Srce je još uvijek jednodijelno, no polako se počinje pregrađivati (da bi doseglo četverodijelnu građu vašeg srca!), a u stopu ga prati i započet razvoj ostalih unutarnjih organa (pluća, jetra, bubrezi, želudac, crijeva…).

U ovoj se fazi sve više oblikuje i lice ploda – tamo gdje su u prošlom tjednu bili tek začeci otvora, sada počinju nastajati nosnice, jezik, zubi i oči. Premda su buduće oči još uvijek smještene na bočnim stranama glave, unutar očnih jabučica već se počinje oblikovati leća. Osobito je fascinantan razvoj mozga, koji u sedmom tjednu trudnoće iz minute u minutu dobiva stotine novih neurona. Razvijaju se i budući spolni organi, no ako ste znatiželjni saznati koji je spol u pitanju, morat ćete se još strpjeti – i dalje je prerano da bi liječnik to mogao utvrditi.

Trudnoća u sedmom tjednu donosi i neke nove simptome. Vjerojatno vas već osjetno muči učestalo mokrenje, no ne brinite – riječ je o sasvim normalnoj pojavi uzrokovanoj promjenama koje se vašem tijelu događaju, kao i rastom ploda u maternici koji sve više pritišće vaš mokraćni mjehur. I druge promjene koje se događaju vašem tijelu u 7. tjednu trudnoće već su primjetnije i izvana – na različitim se trudnicama manifestiraju različito, pa tako nije neobično da vam se ten osjetno popravi, ili vam se pak koža prošara bubuljicama. Umor, iscrpljenost i mučnine, ma kako vam iritantni bili, također su uobičajeni. Lako se može dogoditi da vam i neke namirnice koje ste ranije voljeli sada postanu neprivlačne, ili da doživite neke druge promjene glede osjeta okusa. Povećana razina trudničkih hormona mogla bi i usporiti vaš probavni sustav pa će hrani trebati duže da kroz njega prođe. Zbog toga biste mogli imati i poteškoća sa zatvorom.

Nelagodne nuspojave možete si olakšati na nekoliko načina. Pokušajte i dalje jesti što zdravije, i svakako na vaš jelovnik uvrstiti hranu bogatu vlaknima te dovoljno vode, kako biste spriječili neugodne posljedice sporije probave. Nastojite boraviti na svježem zraku i baviti se fizičkom aktivnosti: lagana tjelovježba mogla bi vam biti izrazito blagotvorna, a o primjerenim vježbama raspitajte se kod vašeg liječnika. Navale mučnine možda će vam odagnati čajevi od kamilice, metvica ili đumbira, a u kritičnim trenucima pokušajte se i polagano nagnuti naprijed i odmarati glavu među koljenima. Samo zdravo i polako, izborit ćete se već s tim!

 

Mirjana Glavaš,
dr. spec. ginekologije i opstetricije