Iza naziva 1. tjedan trudnoće krije se zapravo tjedan vaše zadnje menstruacije, dok do stvarnog začeća dolazi otprilike 14 dana kasnije. Takvo računanje može vam se učiniti nelogičnim, no nekoliko je razloga za njega. S jedne strane riječ je o preostatku tradicionalnog uvjerenja da trudnoća traje 40 tjedana, tj. deset lunarnih mjeseci (po 28 dana), dok s druge strane obično ne možemo ni utvrditi točan dan kojim nastupa začeće pa je datum prvog dana vaše zadnje menstruacije najpreciznija točka od koje možemo početi. Počevši od tog dana, vaša trudnoća potrajat će 37 do 42 tjedna.

Ovo je odlično vrijeme za planiranje trudnoće i razmišljanje o njoj. Prije svega, već sada možete više obraćati pozornost na vaše prehrambene navike i pripaziti da se redovno i zdravo hranite.

Već u 1. tjednu trudnoće mudro bi bilo izbjegavati pušenje i konzumaciju alkohola, kao i sve ostale štetne tvari. Pokušajte ograničiti i uzimanje lijekova koji vam nisu neophodni, a u slučaju kroničnih bolesti razgovarajte s vašim liječnikom o tome jesu li lijekovi koje uzimate potencijalno štetni i mogu li se zamijeniti manje štetnima. U dogovoru s liječnikom možete početi uzimati i prenatalne vitamine ili preparate folne kiseline.

U vremenu prije začeća razgovarajte i s partnerom o brojnim promjenama i izazovima koji slijede kako biste ih spremnije i lakše prebrodili kada dođu. Osim toga, neki liječnici u sklopu priprema za trudnoću preporučuju i obavljanje temeljite stomatološke obrade, uzimanje brisa vrata maternice, a samo u slučaju postojanja obiteljske povijesti nasljednih bolesti eventualno i gensko savjetovanje.

Što se događa s vašim tijelom u ovom razdoblju? Prvi tjedan trudnoće vrijeme je u kojem se sluznica maternice zadebljava i vaše se tijelo priprema izbaciti još jedno zrelo jajašce.

 

Mirjana Glavaš,
dr. spec. ginekologije i opstetricije