Četvrti tjedan trudnoće je pred vama, prolaze već dva tjedna od oplodnje i došli ste u vrijeme kada se blastocista (sada već 50-60 stanica) množi velikom brzinom i usađuje u stjenku maternice. Iako je još ne možemo vidjeti ni mikroskopski, blastocista se već koncem ovog i početkom sljedećeg tjedna počinje raslojavati – iz vanjskoj sloja razvija se posteljica, a iz unutarnjeg embrij.

Ukoliko ste u postupku medicinski potpomognute oplodnje, 4. tjedan trudnoće je faza u kojoj se embrij najčešće usađuje u šupljinu maternice. Jednako tako, to je i vrijeme u kojem – ako se embrij podijeli – možete postati jedna od otprilike 1% trudnica koje nose jednojajčane blizance.

Ne morate se posebno brinuti uočite li oskudno krvarenje (sukrvicu), ono može nastati iz sitnih žila prilikom usađivanja ploda u stjenku maternice. Čim se usadi, počet će u vaš krvotok otpuštati hormon koji nazivamo humani korionski gonadotropin ili HCG.

Osim što je upravo on zaslužan za funkcioniranje testa trudnoće (kojim ćete uskoro moći utvrditi vašu trudnoću), zbog njega ćete osjetiti i prve promjene na vlastitom tijelu. Moguće je da ćete se osjećati kao u PMS-u, da ćete biti umorni ili pak češće mokriti. Također, rani simptomi u 4. tjednu trudnoće su i to da bi vaše dojke mogle postati osjetljivije i lagano bolne na dodir, a u ustima ćete možda osjećati neobičan okus.

Vrijedi imati na umu da plod sada počinje potpuno ovisiti o vama i svu hranu primati vašim krvotokom, zbog čega je izrazito važno da se od ovog razdoblja nadalje hranite zdravo (uravnoteženo i kvalitetno, ne preobilno!).

 

Mirjana Glavaš,
dr. spec. ginekologije i opstetricije