Peti tjedan trudnoće vrijeme je kada se stanice koje su činile blastocistu potpuno raslojavaju: vanjski je sloj postao posteljica, a unutarnji embrij. Otprilike u ovo vrijeme počinje i diferencijacija embrija – mogu se razlikovati tri listića iz kojih će nastati tri različite vrste tkiva. Plod će tijekom ovog tjedna intenzivno rasti, a nešto od toga osjetit ćete i vi.

Lagano krvarenje (sukrvica) uslijed implantacije ploda moguće je i u ovom tjednu, kao i drugi simptomi koje ste vjerojatno počeli osjećati u prošlom tjednu: osjetljive grudi, umor te nešto češća potreba za mokrenjem, a mogući su i novi poput promjena vezanih za osjetilo mirisa ili glavobolje. Ti simptomi trudnoće u 5. tjednu, kao i značajno povišene razine hormona u opticaju, razlog su da žene većinom upravo tijekom ovog razdoblja već i intuitivno osjete da su trudne, a kao potvrda tu je i izostanak menzesa (krvarenje u 5. tjednu trudnoće nekad se zna pogreškom zamijeniti za menstruaciju). Želite li biti sigurniji u to, od ovog tjedna vaše stanje možete već bez problema potvrditi i testom za trudnoću.

Krajem petog tjedna trudnoće započinje razvoj središnjeg živčanog sustava ploda, a duž njegovog stražnjeg dijela oblikuje se žlijeb koji će postati neuralna cijev, iz koje će se razviti kralježnica, leđna moždina i mozak. S obzirom na to da su za normalno oblikovanje neuralne cijevi potrebne optimalne količine folne kiseline, ukoliko je niste uzimali još i neposredno prije trudnoće, dobro bi bilo obratiti na to pozornost u ovo vrijeme. Osim toga, ako već niste – 5. tjedan trudnoće dobro je vrijeme da se naručite na pregled kod vašeg ginekologa kako biste s njim porazgovarali o svemu tome i dogovorili rutinske preglede u razdoblju koje slijedi.

 

Mirjana Glavaš,
dr. spec. ginekologije i opstetricije