Razvoj bebe u trinaestom tjednu trudnoće dolazi do kraja oblikovanja glavnih dijelova tijela pa sada i unutarnji organi sve više preuzimaju svoje uloge. Bubrezi, jetra i gušterača fetusa obavljaju iste zadaće kao i vaši, a crijeva se polako pomiču natrag iz pupkovine u trbušnu šupljinu. Nastavlja se i formiranje lica, naročito nosa, a malo po malo okoštavaju i hrskavice, prelazeći u zrele kosti. Spol bebe u 13. bi tjednu trudnoće mogao prestati biti neizvjesnost - vanjski spolni organi napokon su se potpuno oblikovali, pa bi ga sada, ukoliko imate želju znati, već trebalo biti moguće razmjerno pouzdano utvrditi ultrazvučnim pregledom.

Vi ste pak u razdoblju za koje mnoge trudnice tvrde kako se u njemu osjećaju najbolje. Mučnine i razdražljivost polako bi već trebali iščeznuti, a energija i dobar apetiti vraćaju se na scenu. Vaša maternica sada je već narasla i možete je osjetiti kao lopticu koja se smjestila iznad ruba stidne kosti. Ligamenti oko vaše maternice rastezanjem rade mjesta za trbuh koji raste, stoga nije neobično osjetite li u tom predjelu zatezanje.

Za trudničku je odjeću vjerojatno još prerano, no trbuh u 13. trudnoće nastavlja rasti pa bi vam se u ovom razdoblju mogao još malo proširiti opseg struka. Stabilizirano stanje i obnovljena energija pružit će vam poticaj da se vratite svim onim aktivnostima koje ste u proteklom razdoblju možda bili prisiljeni zapostaviti.

 

Mirjana Glavaš,
dr. spec. ginekologije i opstetricije