Desetim tjednom trudnoće prelazimo iz faze embrija u fazu fetusa, čestitamo! Razvoj bebe u desetom tjednu trudnoće nastavlja se na svim planovima: mišići i kosti su već gotovo u potpunosti razvijeni, ručice i nožice se izdužuju, jasnije se oblikuju šake, nestaje repić, a trup se izravnava, stoga smo sve bliže izgledu potpuno oblikovanog ljudskog tijela. Doduše, glava je i dalje neproporcionalno velika, ali i ona polaganim dovršavanjem razvoja uški i nosa poprima sve prepoznatljivije karakteristike, dok unutar nje napreduje razvoj mozga.

Usporedno s tim, formira se i trbuh fetusa te početne tvorbe iz kojih će nastati različiti unutarnji organi počinju obavljati svoje razgraničene funkcije. Osim toga, vrijeme je i za oblikovanje nekih sasvim sitnih detalja – u ovom tjednu počinje razvoj folikula dlaka i bradavica, a na prstićima se pojavljuju nabori kao temelji budućih otisaka prstiju. Fetus se u 10. tjednu trudnoće već neprestano kreće, no to kretanje i dalje nije dovoljno snažno da biste ga osjetili. Možete ga, doduše, već sasvim jasno primijetiti na ultrazvučnom pregledu. S druge strane, iako u 10. tjednu trudnoće započinje i oblikovanje spolnih organa u muškom ili ženskom smjeru (prethodno su se razvijali jednako, neovisno o spolu), još uvijek nisu vidljivi na van pa vam liječnik ne može otkriti čekate li curicu ili dečka. Morat ćete se još malo strpjeti.

Strpljenja morate imati i s mučninama i drugim neugodnim nuspojavama – ako nisu dosegle svoj vrhunac u prošlom tjednu, to će vjerojatno učiniti sada. Gledajte to s vedrije strane: mučnine bi uskoro trebale krenuti na bolje, barem ako niste jedna od onog dijela trudnica kojima nažalost posve ne prestanu skroz do kraja trudnoće. Neka vas ne iznenadi budete li se osjećali gladnije i emotivnije nego inače; riječ je o uobičajenoj nuspojavi visoke razine hormona koji trenutno kolaju vašim tijelom. Smirivanju gladi i emotivnosti mogu pomoći grickalice, no nastojte da budu zdrave i popratite ih s mnogo vode kako biste ostali hidrirani.

Trbuh u 10. tjednu trudnoće polagano raste, pa biste i neovisno o grickalicama mogli primijetiti blago povećanje opsega struka. Stoga, ako niste već prošli tjedan prešli u udobniju odjeću – sad bi mogao biti dobar trenutak za to. Isto vrijedi i za tjelovježbu, samo stalno imajte na umu da bude sigurna i prilagođena vašem stanju.

 

Mirjana Glavaš,
dr. spec. ginekologije i opstetricije