Dvanaesti tjedan trudnoće vrijeme je u kojem se dovršava najkritičnije razdoblje razvoja vaše bebe: ovim tjednom svi bi dijelovi tijela trebali biti oblikovani i na svom mjestu, što ne znači da se neće dalje razvijati i da još mnogo posla ne stoji pred vama. Lice fetusa sada već ima posve prepoznatljiv ljudski izgled, jasno mu razaznajemo nosić i bradu, a sposobno je raditi i jednostavnije grimase – smiješiti se i mrštiti.

Osim mrštenja, mogao bi sada već i tiho plakati da nije okružen tekućinom, budući da su mu se u potpunosti oblikovale i glasnice (dok vas razveseli njihovom glasnom uporabom za koju se polako priprema, još će proći vremena). Na prstićima iz slojeva koji su se razvili u prethodnom tjednu sada rastu noktići, a na tjemenu se pojavljuju i temelji za razvoj kose. U 12. tjednu trudnoće dinamično je i ispod tjemena – mozak je sada već prilično oblikovan te fetus može osjećati bol.

Vaša beba napreduje i sa svojom živahnosti, a pokreti postaju sve životniji: kada biste imali prozorčić do nje, često biste je mogli vidjeti kako maše ručicama, pomiče prstima, pući usnice ili pak siše palac. U dvanaestom tjednu trudnoće i otkucaji srca napokon se sasvim sigurno mogu čuti pomoću Doppler-uređaja (ako niste mogli u prošlom), dok će za pouzdano utvrđivanje spola ultrazvučnim pregledom još morati proći neko vrijeme. Uz to, osim fetusa, napokon se razvila i posteljica koja od ovog tjedna u potpunosti preuzima svoju funkciju.

Jednako kao bebi, i vama treba čestitati na tome što ste izdržali sve ne tako ugodne čari prvog tromjesečja. Stvari bi s dosadašnjim simptomima sada trebale kretati na bolje – mučnine će se tijekom 12. tjedna trudnoće vjerojatno početi povlačiti, a nerijetko ih smjenjuje povećani apetit. Nemojte si uskraćivati hranu, dapače, izrazito je važno da jedete dovoljno, no ipak imajte na umu da to ne znači jesti za dvoje te da ni s hranom nipošto ne valja pretjerivati. Osim popravljanja apetita, vrlo vjerojatno ćete se osjećati i manje umorno, a privremeno će se smanjiti i pritisak na vaš mjehur (time i česta potreba za mokrenjem). Postanu li vam desni osjetljiviji nego prije, ne brinite se, to je do povećanog volumena krvi i nikako nije razlog da zanemarite usnu higijenu. Isti bi faktor mogao u ovom razdoblju uzrokovati i to da su vam udovi neuobičajeno vrući.

 

Mirjana Glavaš,
dr. spec. ginekologije i opstetricije