Jedanaesti je tjedan trudnoće i srce i mozak vaše bebe u punom su naletu razvoja! Mozak se razvija golemom brzinom stvarajući i do četvrt milijuna neurona u minuti, a premda se rast glave istovremeno polako usporava i kreće prema uravnoteženju s rastom tijela, ona je još uvijek neproporcionalno veća. Srce je pak već gotovo u potpunosti nalik onom novorođenčeta te kuca otprilike 120-140 puta u minuti.

U ovom ili sljedećem tjednu postat će dovoljno glasno da bi ga vaš liječnik (a potom i vi) na pregledu mogao čuti Doppler-uređajem. Razvoj bebe u 11. tjednu trudnoće nastavlja se i na sitnijem planu: na bebinim prstićima pojavili su se slojevi iz kojih će se kasnije razviti nokti, a u čeljustima su spremni temelji za buduće mliječne zube. Osim toga, na jeziku polagano nastaju okusni pupoljci, te će fetus uskoro moći osjećati i okuse. U ovom tjednu počinju se napokon oblikovati i vanjski spolni organi, ali i dalje nedovoljno da bi se sa sigurnošću moglo govoriti o spolu vašeg djeteta.

Vi ste pak u međuvremenu možda već dobili i jedan kilogram. Neka vas ne čudi kako je dobivanje na kilaži u jedanaestom tjednu trudnoće moguće kad je beba i dalje tako malena (5-8 grama) – potporni sustav nužan za održavanje trudnoće također nosi svoje. Ne brinite se zbog toga, no i dalje imajte na umu potrebu da se zdravo i pravilno hranite te bavite lakom i sigurnom fizičkom aktivnosti. Još uvijek se mogu javljati promjene raspoloženja, porivi za točno određenom vrstom hrane kao i mučnine, a kao nov simptom u 11. tjednu trudnoće znaju im se pridružiti i grčevi u stopalima. Pokušajte si ih olakšati protezanjem nogu ili masažom.

Vi ste pak u međuvremenu možda već dobili i jedan kilogram. Neka vas ne čudi kako je dobivanje na kilaži u jedanaestom tjednu trudnoće moguće kad je beba i dalje tako malena (5-8 grama) – potporni sustav nužan za održavanje trudnoće također nosi svoje. Ne brinite se zbog toga, no i dalje imajte na umu potrebu da se zdravo i pravilno hranite te bavite lakom i sigurnom fizičkom aktivnosti. Još uvijek se mogu javljati promjene raspoloženja, porivi za točno određenom vrstom hrane kao i mučnine, a kao nov simptom u 11. tjednu trudnoće znaju im se pridružiti i grčevi u stopalima. Pokušajte si ih olakšati protezanjem nogu ili masažom.

 

Mirjana Glavaš,
dr. spec. ginekologije i opstetricije